Page 28 - fizica-viii
P. 28

26                               Fenomene termice    UNITATEA 1



              Termeni-cheie            Studiul schimburilor de energie sub formă

        ⚫ căldură latentă              de căldură implicate de topirea gheţii.
        ⚫ căldură latentă specifică
        ⚫  energie potențială de interacțiune   Călduri latente – extindere interdisciplinară
          moleculară

                                           Ai observat că?
                                          ⚫ Atunci când ninge nu este foarte frig, temperatura este în jur de 0 °C.
                                          ⚫ La munte există zăpadă şi vara, chiar dacă temperatura aerului este
                                       de peste 20 °C (fig.1).
                                          ⚫ Capacul pus pe un vas în care fierbe apa devine fierbinte datorită
                                       vaporilor de apă care se condensează pe el.
                                          ⚫ Apa fierbe doar atât timp cât o încălzim.
              Fig. 1 – Vara la munte      ⚫ Gheaţa carbonică răceşte lichidul în care este pusă în timp ce aceasta
                                       sublimează.
              Știai că?                        ⚫ Avem senzaţia de frig ori de câte ori ieşim din apă, chiar dacă
        Fierbătorul cu                       afară este cald. Senzaţia dispare după ce se evaporă apa de pe noi.
        aburi  are  în
        partea  de  jos                          Ce crezi?
        un vas în care
        f i e r be   a p ă .                    Într-o cameră cu temperatura de 0 °C se topeşte gheaţa sau
        Aburii produși                       îngheaţă apa?
        se  ridică  prin
        pereții orizon-                          Experimentează!
        tali găuriți și se
        condensează pe                         Se topește sau nu?
        alimentele mai
        reci,  unde  eli-                      ⚫ Vei folosi: două vase cu diametrul mai mare de 10 cm şi două
        berează căldură                     vase cu diametrul mai mic de 5 cm, un termometru, cuburi de gheaţă,
        prin condensare.                apă rece, apă caldă (aproximativ 30 °C).
                                          ⚫ Ce ai de făcut? Introdu vasele mai mici în cele mari. Pune apă rece
                                       cu gheaţă în cele două vase mici şi într-unul dintre vasele mari (fig. 2-3).
                                       Aşteaptă să se stabilească echilibrul termic. Pune apă caldă în celălalt
                                       vas mare. Măsoară temperatura amestecului din fiecare vas, din 30 în 30
                                       de secunde, timp de aproximativ 5 minute. Notează datele într-un tabel
                                       şi reprezintă pe acelaşi grafic temperaturile din cele patru vase în func-
                                       ţie de timp.

                                             t (min)       t  (°C)     t  (°C)      t  (°C)      t  (°C)
          Fig. 2 – Amestec de apă cu gheață                1            2            3            4
           într-un mediu aflat la t  = 0 °C.    0
                            1
                                               0,5
                                          ⚫ Ce constați? În vasul pus în contact cu apa caldă (fig.3) o parte din
                                       gheaţă se topeşte, iar în celălalt vas (fig.2) nu.
                                          În vasele care conţin amestec de apă cu gheaţă temperatura nu s-a
                                       schimbat (a rămas apropiată de 0 °C). Apa caldă s-a răcit. Vezi figura 4!
                                          Dacă am repeta experimentul punând în vasul mare gheaţă carbonică
          Fig. 3 - Amestec de apă cu gheață   (t  = −78 °C), iar în vasul mic apă cu gheaţă, am constata că apa din vasul
           într-un mediu  cald (t  > 0 °C)  3
                           3           mic îngheaţă, dar temperatura ei ar rămâne tot 0 °C până când îngheaţă
          t (°C)                       toată apa.
           50                             ⚫ Cum îți explici? Pentru a se topi, gheaţa are nevoie de căldură. Căldura
                    t                  poate fi primită doar de la un corp mai cald (apa caldă).
                     3
                                          Ca să îngheţe, apa trebuie să cedeze căldură. Căldura poate fi cedată
             0                         doar unui corp mai rece (gheaţa carbonică).
                             t (min)      Apa cu gheaţă, având temperatura t  = 0 °C, nu poate nici lua, nici ceda
           Fig. 4 - Variația temperaturilor                                 1
               în funcție de timp      căldură amestecului care are aceeaşi temperatură t  = 0 °C.
                                                                                        2
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33