Page 78 - geografie-viii-l
P. 78
26°
A
21°
Industria u[oar\
28°
25°
29°
24°
23°
22°
48°
48°
N
C
I
inului, cânepii
Tisa
(reparti]ia teritorial\
Dorohoi
Industria m\t\sii
Sighetul Marma]iei
`n perioada 1990–2016)
Some[
Boto[ani
Câmpulung
Industria lânii
Suceava
27° REPUBLICA
Baia Mare
Industria tricotajelor
A
Marghita
N\s\ud
F\lticeni
Industria confec]iilor
Humorului
Ia[i
Zal\u
I
Oradea
Industria piel\riei
Beclean
Pa[cani
47°
R
47°
Prut
Industria
Cluj-Napoca
A
Piatra-Neam]
`nc\l]\mintei
Salonta
Gheorgheni
G
Buhu[i
Târgu-
{tei
N
Mure[
U
Odorheiu
Abrud
Arad
Sighi[oara
Secuiesc
Alba Iulia
Siret
Mure[
46°
46°
Adjud
Media[
Deva
Jimbolia
U C R A I N A
Sebe[
Lugoj
Foc[ani
Codlea
Sibiu
Timi[oara
Bra[ov
Hunedoara
Re[i]a
Curtea
S
Pucioasa
Isaccea
de Arge[
Br\ila
45°
Târgu-Jiu U Cisn\die R Reghin A Moldovenesc Gura Siret Darabani Buz\u Bac\u Bârlad Gala]i MOLDOVA Industria bumbacului, a g r \
Râmnicu-
Mizil
45° E
Or[ova Vâlcea Urla]i e
R Motru Pite[ti Ploie[ti Slobozia
Drobeta-
76 ACTIVITĂȚILE ECONOMICE BUCURE{TI Fete[ti N
Turnu-
B
Severin Craiova Slatina
I Constan]a a
Olteni]a C\l\ra[i
44° A Dun\rea Olt e 44°
Giurgiu r
Valorificarea produselor agricole – tradiție și modernitate a
Corabia
Jiu
0
100 km
A
Dun\rea
B
21° 22° 23° U L 24° G 25° A 26° R 27° I 28° M 29°
29°
23° U 24° 25° A 26° 27° 28° Industria zah\rului 48°
Aplicații Tisa C R A I N Ulei
Sighetul R\d\u]i Vin [i b\uturi alcoolice
Some[ Marma]iei
Satu Mare Câmpulung Boto[ani R E P U B Carne [i produse
Moldovenesc
1. Urmăriți harta alăturată (Fig. 1) și dați A Carei Baia Mare Suceava Cotnari L din carne
Industria laptelui [i
câte 4–5 exemple de centre din fiecare ramu- 47° R I Oradea Zal\u Dej Vatra Dornei Pa[cani Prut I C a produselor lactate
Ia[i
ră a industriei alimentare notate în legendă. A Gherla Piatra- Roman A 47°
2. Explicați de ce valorificarea produse- G Salonta Rieni Cluj-Napoca Reghin Neam] M
O
lor agricole se realizează îndeosebi în între- N Arad Ludu[ Târgu-Mure[ Bac\u Vaslui L
D
prinderi de dimensiuni mici și mijlocii, situa- U Jidvei Sighi[oara Bârlad O
Mure[
te în apropierea orașelor (1.). 46° Timi[oara Lipova Deva Alba Iulia Media[ Panciu V A 46°
Siret
3. Precizați ce trebuie să înțelegem Reca[ Bod Odobe[ti Foc[ani U C R A I N A
Lugoj
atunci când analizăm o etichetă care înso- Buzia[ Ha]eg Sibiu Bra[ov Cote[ti Gala]i \
Azuga
țește orice produs alimentar. S Re[i]a Râmnicu- Buz\u Br\ila g r
4. Explicați rolul conservanților în pro- 45° E Oravi]a Târgu-Jiu Vâlcea Pite[ti Pietroasele Tulcea 45°
a
dusele alimentare. R Drobeta- Târgovi[te Ploie[ti e
Turnu-
5. Dați câteva exemple de produse agroa- B Severin Craiova Titu Slobozia N
limentare aduse din import. I Slatina BUCURE{TI Murfatlar Constan]a a
44° A Dun\rea {egarcea C\l\ra[i e 44°
Alexandria r
Olt
0 100 km Jiu a
Tradiție și modernitate B Corabia Dun\rea I A M
21° 22° 23° U 24° L G 25° A 26° R 27° 28° 29°
Elementele de tradiție se referă la obține- Fig. 1 Industria alimentară (repartiția teritorială în perioada 1990–2022)
rea produselor de panificație, a produselor 28
lactate, a vinului, conservelor etc. Cele mai Produsele agricole principale sunt valorificate astfel: grâul în industria
cunoscute produse tradiționale sunt: pâinea,
brânza (simplă sau sub formă de cașcaval, de morărit și panificație, aceasta fiind prezentă în majoritatea centrelor
obținut frecvent artizanal), vinul (obținut și urbane, ca reflectare a cerințelor de consum ale populației; porumbul și
în gospodării individuale), mierea și produ- orzul sunt folosite în alimentație și pentru hrana animalelor (în centrele de
sele tradiționale din carne. creștere a porcinelor de tip industrial).
Elementele de modernitate ale prelucră- Floarea-soarelui este prelucrată în centre ale industriei de profil
rii produselor agricole sunt: modificarea pentru obținerea uleiului vegetal (Fig. 1) necesar în alimentație; centrele
repartiției teritoriale a centrelor, în raport principale sunt la Buzău, Slobozia, Galați, Satu Mare, Constanța, iar soia este
de cerere și ofertă; utilizarea unor tehno- utilizată în obținerea uleiurilor, ca furaj pentru animale și în alimentație.
logii noi (în toate ramurile); existența unor Sfecla de zahăr este utilizată în întreprinderile de industrializare a za-
forme noi de preindustrializare (congelare, hărului (București, Oradea, Luduș etc.), iar sfecla furajeră, în alimentația
obținerea unor extracte de fructe și legume, animalelor.
produse semipreparate, băuturi nealcoolice Fructele (mere, pere, prune etc.), legumele și leguminoasele pentru boabe
etc.); modernizarea activității magazinelor
și a supermarketurilor; utilizarea extensivă sunt utilizate în alimentație sau ca materii prime în centrele de producere a
a conservanților. conservelor (Topoloveni, lângă Pitești, și Râureni, lângă Râmnicu Vâlcea etc.).
Strugurii sunt prelucrați în centre de vinificație (Recaș, Jidvei, Odobești, Pan-
ciu, Cotnari, Murfatlar etc.), dar și pentru consumul individual.
Produsele animaliere sunt valorificate în centre de prelucrare a cărnii
(Sibiu, Timișoara, București, Botoșani, Călărași etc.), de obținere a produ-
selor lactate (Vatra Dornei, Cluj-Napoca, Câmpulung Moldovenesc, etc.),
lâna provenită de la ovine, în centre de profil (Constanța, Botoșani), iar
pieile, în industria de încălțăminte și marochinărie (Timișoara, Cluj-Na-
poca, Suceava, Mediaș).
Mierea se prelucrează în combinatul apicol București și în societăți co-
merciale individuale.
Alte produse agricole (in, cânepă) sunt valorificate în sistem artizanal
sau în câteva centre specializate; bumbacul, adus din import, este utilizat
în industria confecțiilor și a tricotajelor.
Aplicație
Menționați câteva produse agroalimentare care pot fi considerate „bran-
1. Fabrică de pâine duri” ale țării noastre.